5 Haziran 2010 Cumartesi

Şarjörlü Tabancalar

Şarjör ve çalışma prensibi [değiştir]
Şarjör

Şarjör; içi mermiyle doldurulan bir nevi mermi kutusudur. Bu kutuya mermiler üst üste sırayla dizilir ve şarjör, tabancanın kabza denilen, elle tutulan kısmının içindeki yuvaya yerleştirilir. Silah her ateşlendiğinde mermi çekirdeği barutun genleşmesiyle kovandan ayrılarak namludan çıkarken, kovan da tepkimeyle silahın sürgüsünü geri iter ve sürgü geri geldiğinde boş kovanı dışarı atar ve yeni gelecek mermiye yer açar. Sürgü tepme kuvveti ile boş kovanı dışarı attıktan sonra icra yayının ileri itmesi esansında şarjörün yay ile beslediği yeni ateşe hazır bir fişek alıp namlu yatağına yerleştirir.

Şarjörlü tabancanın sürgüsü her atışta geri gelip, ileri gitme hareketi yapar. Bu hareket hem patlamış fişeğin kovanını dışarı atıp, yeni ateşe hazır bir fişeği namlunun fişek yatağına beslerken, aynı zamanda silahın ateşleme iğnesi ve horozunun yeniden kurulmasını sağlar.

Şarjörlü tabancalar, yapısı gereği hızlı ve etkin atış olanağı sağlar, ayrıca kolay doldurulma avantajı vardır. Şarjörlerin fişek kapasitesi yüksektir. Şarjörlü tabancaların fişek kapasiteleri 6+1’den 16+1’e kadar değişir.

Şarjörlü tabancaların fişek kapasitesi ifade edilirken (Örneğin: 12+1, 16+1, 8+1, ...) Artı bir (+1) tabiri kullanılır. Bu şunu ifade etmektedir. Şarjörlü bir tabancadaki toplam fişek adedi şarjördeki fişek adedi artı namlu yatağında atışa hazır bekleyen fişek adedinin toplamı olarak ifade edilir. Örneğin belli bir atış yaptıktan sonra şarjöründe 6 adet fişek kalmış olan bir şarjörlü tabancanın içinde toplam 6 adet şarjörde olmak üzere artı bir tanede namlu yatağında atışa hazır bekleyen toplam 7 adet fişek bulunur. Yani şarjörlü tabancanın sadece şarjörünü çıkarmakla tabanca boşalmaz. Yatakta hazır bekleyen fişeği sürgüyü çekmek suretiyle dışarı almak gerekir.

Sonuç olarak şarjörlü tabancanın fişek kapasitesi şarjörün alabileceği maksimum fişek adedi artı namlu yatağında atışa hazır bekleyen fişekten oluşur. Bu sebeple şarjörü 12 adet mermi alan bir şarjörlü tabancanın fişek kapasitesi 12+1 şeklinde ifade edilir.

Ancak boş içinde hiç fişek olmayan bir silah doldurulurken, sadece şarjörün içindeki fişek kadar silahın içine fişek yüklenmiş olur. Örneğin 12+1 kapasiteli boş bir tabancaya şarjörde 12 adet fişek ile yükleme yapıldığında silaha 12 adet fişek yüklenmiş olur. Artı bir kapasitesinden yararlanmak için silahın sürgüsünü çekip, kurmak ve şarjördeki bir adet fişeği namlu yatağına sürdükten sonra şarjörü yeniden çıkartıp bir fişek daha eklemek gerekir. Bu işlem yapıldığında silahın içinde 13 adet fişek yüklenmiş olur.

1 yorum:

  1. Burada wikipedia'yi kaynak olarak gostermemissiniz, kaynaklari belirtirseniz sevinirim. Kaynak belirtme sekli soyle olmali: Mesela kopyaladiginiz metinde Leopard 2E bolumu var ilk paragrafida soyle:

    Leopard 2E Leopard 2A6 türevidir (büyük zırh koruması ile birlikte)

    Lutfen Wikipedia'da ki gibi su sekilde ekleyin Leopard 2E Leopard 2A6 türevidir (büyük zırh koruması ile birlikte) [7], yani [7] ve arasinda bir harflik bosluk olacak sekilde. renkli yaparsaniz cok daha iyi olur. EN alta da http://tr.wikipedia.org/wiki/Leopard_2 bu sayfada kaynaklar kismini eklerseniz cok sevinirim. Ayrica vikide ki kaynak kisimlarinin bazilarina yani mavi yazilara tiklanildiginda bir saygfaya yonlendiriyor. Bu yonlendirdigi sayfayida kaynak olarka belirtin lutfen. Bunun icin degistir butonu ile o sayfaya ulasabilirsiniz. Bu arada suan Leopard 2 sayafasinda ki kaynak kisimlari tam olarak olusuturulmadi. Tam olusturulunca ben size haber verecegim ve lutfen kaynagi belirttigim sekliyle olusturun. Ayrica kaynak kismina Wikipediyide eklemelisiniz.Ayrica bunu wikipediadan aldiginiz tum yazilarda uygulayin. Aslinda wikipedia kurallarini bnde tam oalrak bilmiyorum .Siz isterseniz bir sorun koy cesmesi bolumune. Orada yardimci olurlar.

    YanıtlaSil